Smedjebackens energi

Publicerad den:

Energibranchen behöver dig!

Samhället behöver energibranschen – och energibranschen behöver dig. Vi behöver bli fler för att lyckas elektrifiera samhället och nå Sveriges klimatmål. Här finns många spännande jobb!

Energibranschen behöver dig!

Hitta din utbildning

De närmste åren kommer energibranschen behöva anställa tusentals fler medarbetare. Vill du jobba i energibranschen? Då kan du utbilda dig både på högskola och yrkeshögskola.

Hitta din utbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här är några goda skäl att välja att jobba i energibranschen!

Energibranschen behöver dig
Om du utbildar dig inom energiområdet är du med säkerhet efterfrågad på arbetsmarknaden. Branschen behöver många nya medarbetare i takt med att elbehovet kommer bli större de kommande åren.

Utan energi stannar allt
Energibranschen har en otroligt viktig funktion i alla människors vardagliga liv. Utan energi i form av el och värme skulle hela samhället stanna upp.

Sveriges mest attraktiva och jämställda bransch
Två år i rad har energibranschen utsetts till Sveriges mest attraktiva och jämställda bransch. Anledningen är bland annat att branschen satsar mycket på medarbetarnas utveckling i arbetet, kvinnor och män har lika möjligheter till karriär, lönestrukturerna är jämställda och få är sjukskrivna

Vi står inför en explosion av spännande teknikutveckling
Utvecklingen sker otroligt snabbt i energibranschen just nu med allt ifrån AI och vätgas, till koldioxidlagring och digitala verktyg. Var med och skapa framtiden!

Balans mellan spänning och trygghet
I energibranschen finns det mycket spänning och nya utmaningar, samtidigt som du jobbar i en trygg arbetsmiljö med bra villkor som du vill stanna kvar och utvecklas i.

Jobb direkt efter utbildningen
Det finns ett stort behov av exempelvis elkraftsingenjörer, montörer och distributionselektriker i energibranschen. Därmed får många jobb direkt.

Många stannar länge i branschen
I energibranschen stannar många medarbetare kvar och fortsätter utvecklas. Eftersom det finns så stora utvecklingsmöjligheter jobbar många kvar under hela sin karriär.

Här finns något för alla
I energibranschen finns en mängd olika yrken. Från dataingenjörer och kommunikatörer till elkraftsingenjörer och drifttekniker. Du hittar rätt utbildning via gymnasiet, yrkeshögskolan eller högskolan. Allt beror på vad just du vill göra. Det finns ett energijobb för alla.

Möjliggör klimatomställningen
Om du vill göra skillnad är det i energibranschen du ska jobba. Här arbetar du med det som är viktigt på riktigt – som att elektrifiera samhället för att minska de fossila utsläppen och möjliggöra kommande digitalisering. Du blir en del av den största samhällsförändringen på årtionden.

Energijobb finns i hela Sverige
Visste du att det finns över 400 energiföretag i Sverige? De finns i alla storlekar, från internationella koncerner till små kommunala bolag som levererar el och värme. Du kan jobba och bo var du vill i hela Sverige och ändå ha världens viktigaste och roligaste jobb.

Perfekt för dig som vill byta bana
Vad du än arbetar med idag kan du alltid yrkesväxla och spåra in på energiområdet. I energibranschen finns alla möjliga typer av jobb. Det gör att våra medarbetare har bakgrunder inom allt från politikens värld till restaurangbranschen.

Alla pratar om energi
Det är roligt att jobba i en bransch som diskuteras flitigt i både traditionella och sociala medier, och av alla från politiker till dina grannar. Alla berörs av energi och många är intresserade av energibranschens utveckling.

Stora utvecklingsmöjligheter
Inom energibranschen satsar man mycket på medarbetarnas kompetensutveckling. Här finns både stora möjligheter att vidareutbilda dig och att lära dig ny kunskap i ditt vardagliga arbete.

Lika möjligheter för kvinnor och män
Enligt Nyckeltalsinstitutets årliga kartläggning är energibranschen den mest jämställda branschen. Kvinnor och män har lika möjligheter, lönestrukturen är jämställd och de flesta energiföretagen har åtminstone 40 % kvinnor i de högsta ledningsgrupperna.

Hög chefstäthet
I energibranschen är chefstätheten hög, vilket innebär att de flesta chefer har lagom många medarbetare i sin grupp. Det ger cheferna tid för sina medarbetare och tid för att utveckla verksamheten till det bättre.

Särskilt intressant nu och framöver när vi ställer om energisystemet
Branschen behöver fler nya medarbetare än någonsin tidigare. Det beror på att energibranschen är en möjliggörare för att andra branscher ska kunna effektivisera och ställa om till fossilfritt. Det finns ett stort behov av tekniker och ingenjörer, men också en mängd andra yrken.

Stora pensionsavgångar
Stora pensionsavgångar de närmaste åren förstärker behovet av ny arbetskraft.


Sidan senast uppdaterad: